allvarets veckor!

Jorå, nu är det snart officiellt tenta P i Mannheim, känns faktiskt rätt bra ändå.. Har läst en eller två artiklar för lite idag men jag känner mig hyffsat lugn ändå vilket var ett tag sedan. 

Idag har jag gjort världens bästa uppgradering till Datorn: Har slopat Internet Explorer och kör nu istället Google Chromes. 
Lite snabbare, smidigare och bättre.. Inga onödiga program utan rent och snyggt som det ska vara. Fick reda på att man med Gmail även kan köra dokument tillsammans vilket betyder att även om jag sitter i Happaranda och har min uppsatspartner på Bahamas så kan vi alltid skriva på samma dokument eftersom det sparas på en Server som Google tillhandahåller. Sen när man är klar så e det bara att kopiera över till ett vanligt word dokument.. Varför har ingen berättat om det tidigare...


Igår hade vi våran traditionsenliga söndagsmiddag och det blev stekt lök, biffar, "brun gräddsås" och kokt potatis. Nästa söndag är det dags att inviga julen med "jultallrik" bestående av något som ska likna prinskorv, IKEA köttbullar, sill och pepparkakor. Kanske att det blir en nubbe också... 

Men nu blir det att läsa en artikel och sedan lite gym.. 

see yaa. 

Dagens Lektion: för er som vill veta hur en bra ledare ska vara!

Självständig
Trevlig
Människokännande
Ej konflikträdd
Handlar klokt, tappert, modigt och med gott omdöme
Förståelse, vilja och vetande
Klokhet
Disciplin
Ledarvilja
Frihet från rädsla
Långsitkigt tänkande
järvhet
Privatlivet får inte gå in i yrket
Man måste vara en Typ


Allt kan annars sammanfattas av den nu kända Heinz Dürr. "Auf´m Baum hocka, runtergucka, draufhopfa, wenn´s passt"
Tysk ledarskaps litteratur... :P


Om tysk framgång!
"Framgång är en funktion av framgångsfaktorer"

Smaka på den logiken!

Dagens citat!

Karin: Mattias! vad är en First mover?
Mattias: PIMP? Det är en kille som säljer på svarta marknaden...

Förklaring
Klockan var då halv tio och jag var inte riktigt vaken samt att jag precis innan karins fråga läste om ROI nach PIMS.  
Skratt är gott för pluggmoralen...

Dålig på uppdatering!

I sittandes stund borde jag egetnligen öva på min presentation om entreprenöskap och eknomisk tillväxt, men kom på att jag inte har uppdaterat bloggen på länge och då är väl detta tillfälle helt utmärkt.... :P
 
Det är mycket plugg nu när 5 tentor ska avverkas på mindre än 3 veckor. Hur detta ska gå är ett mysterium som ännu inte är löst. Får helt enkelt se till att plugga tror jag.

Ska bli väldigt skönt att komma hem ett slag till Jul och få lite riktig mat, träffa tjocka släkten o vänner. Den 16 december är flyg bokat till Skavsta och Linköping :) men jag kommer hem till helsingborg så oroa er inte =)

Vad har hänt här annars??

Lisa åkte hem förra onsdagen efter en härlig veckas besök =) Vi var bland annat i Heidelberg och mös runt, fikade på starbucks.. såklart... =P Vi firade såklart även min födelsedag med först ett besök på Enchilada och sedan på fredagen så var det stor fest på IVY med alla som man lärt känna här nere =) väldigt uppskattat och roligt. Presenterna jag fick var något tysk inspirerade och er fantasi får lista ut vad det kan har varit... =) 

Det har annars inte hänt så mycket här mer än plugg och en annan stund med FIFA 2008 på Playstation 3.

nää.. får helt enkelt återkomma till bloggen med mer information senare...

Tjipp o hej


I tyskland är alla vägar enkelriktade!!!

I mina studier i Mannheim så har jag bland annat läst om kulturer runt om i världen. Det handlar om allt ifrån att engelsmän inte kan ragga på tjejer utan hjälp, att japaner blir handikappade utan en chef som säger till dem vad ska göra, hur en fransos vägrar att släppa på sina traditioner från 1400 talet och slutligen har vi även lärt oss om den härligt Webeianske byråkratiska hierarkin som har byggt upp Tyskland. För att förstå Tyskland som land ska man tänka sig en maskin där varje individ är en mutter eller skruv och som sitter där den sitter för att hålla maskinen på plats och hjälpa den framåt.

Nu kan ni rätt enkelt lista ut att en mutter inte har så mycket större funktion än att vara en mutter och detta var någonting jag med största förhoppning hoppades endast var en myt. Men efter snart 3 månader i industristaden Mannheim så börjar bitarna falla på plats om att denna "myt" inte är en myt utan det är ett faktum lika säkert som att Mona Sahlin inte käkar Toblerone.

Nu följer dagens lektion i en tysks enkelriktade liv:

Efter en lång dag i skolan med diverse grupparbete, föreläsningar och frenetiskt antecknande bestämde jag mig för att gå till affären, köpa lite go mat för att gå hem och ha en lugn matlagningskväll. Väl framme vid Plus (typ Lidl, fast skabbigare) så hittar jag mina godsaker, skogschampinjoner, creme freische, kyckling, vingummi.. Eftersom det inte finns korgar på Plus så bar jag givetvis alla mina varor i både armhålan, halsen och knävecket. Framme vid kassan så lassar jag upp mina varor på bandet där en halvdan dam i krulligt oklippt hår slänger varorna i ens famn, eftersom det i Tyskland inte finns en förlänging av kassabandet, vilket betyder att man direkt måste stoppa ner sina varor.
9.01 Euro säger hon på en oförståelig tyska.

Ajfaan, tänker jag nu då jag har 5 euro kontanter och 8 euro på mitt tyska EC kort (det tar ju nämligen inte VISA i det här landet som ni sedan tidagare vet)

Jag frågar då snällt om jag kan betala 5 euro kontant och resten med kortet... Svaret är ett bedövande Neeej, ANTINGEN ELLER!!! Hur tänker ni då egentligen tänkte jag tyst för mig själv, men bestämmer mig för att testa min lycka med endast kortet som jag vet att jag i alla fall har 8 euro på.. Detta fungerade inte, så jag tar bort min äppeljusice och mitt älskade godis. 6.69 Euro säger hon då. JAA, tänker jag för jag har ju 8 euro på kortet.

Fungerar fortfarande inte.... Kön växer bakom mig och man hör tunga stön längre bakom mig. Jaha.. Det slutade med att jag fick ta bort champinjonerna och creme fraichen också för att då kunna betala med min 5 euro sedel. Jag gick snopet hemåt med 3 liter mjölk och ett paket kycklingfileér utan sås. 

Historian slutar inte här utan på vägen hem funderade jag länge och väl på hur det kom sig att jag inte kunde betala med mitt kort. Jag menarm jag var helt säker på att jag hade 8 euro kvar. Väl hemma gick då direkt in på online banking på Deutsche Bank där jag till all min förvåning såg att jag endast hade 3.50.. Nu är det ju någon som verkligen har snurrat till det tänkte jag men kollade på min betalningshistorik för säkerhetsskull.

Det var nu det brast totalt för mig om hur tyskar egentigen tänker. I lördags när jag gick till Starbucks så gick jag förbi en bankomat och tog ut 10 Euro med mitt tyska EC kort. När jag gjorde detta så tog dessutom ägarna till EC kortet 5 euro från mitt konto. Det betyder alltså att jag fick ut 100 kr men betalade egentligen 150....
Marginalnyttan på den uträckningen ser man rätt lätt att den inte är direkt hög

Det mest intressanta i det hela är dock att han som lyckades sälja in EC korter till varenda butik i Tyskland nog har blivit ganska rik på människor som är för "lata" för att springa runt halva stan för att hitta "sin" bankomat.

Min slutsats är alltså att tyskar inte är självständiga kreatur som kan lösa en uppkommen situation, där det dessutom endast finns svart eller vit och ingenting däremellan. Det är dessutom så att vad som är svart eller vitt, måste någon säga till dem eftersom de inte är benägna till att kunna tänka ut det själva. Nää.. tyskarna får nog skärpa till sig och börja ifrågasätta lite om sin omgivning.  

Jag undrar vad som skulle hända om man skulle spruta in lite amerikansk, eller för den delen svensk entreprenörsolja i den redan så "välsmorda" tyska maskinen.

Peace out


Till alla som tycker tyskt plugg är jobbigt!

Vi håller med fullständigt, men det är bara att bita i äpplet och kämpa på.

Idag var vi i Heidelberg och hade en helt underbar dag. Gårdagen blev också en bra dag med plugg på starbucks, spelkväll på kvällen med ligan.
Uppe på Filosofberget i Heidelberg så hittade vi våran egen hälsning till dig nisse för att du ska kämpa på och inte tappa hoppet =).                                                                                       

                
Med utflykter som bilderna förtäljer så blir dock plugget en aning lättare!!! =)
                                              

På onsdag kommer Lisa på besök äntligen =) o på torsdag blir jag ett år äldre..... vet inte hur det känns.. Hmm... 

Skriver mer snart igen =)

Fred ut.