Yttrandefrihet är taget för givet!

Började precis läsa lite artiklar till kursen i Human Resource Management men som vanligt svävade jag iväg i andra tankar och kom då att tänka på hur mycket vi tar yttrandefrihet för givet. Te.x bara i den här bloggen kan jag skriva precis vad jag vill och tycka vad jag jag vill. 

Min tanke flög iväg till att jag just nu befinner mig i Tyskland och för inte alls längesedan, egentligen bara några år sedan så fick inte en öst tysk ens tänka fel tanke för då kom nissarna och knakade på. Tänk om jag istället för nu, hade pluggat i Tyskland under den tiden. Jag lekte lite med tanken och kom fram till att det måste vara otroligt fruktansvärt att inte få bestämma över sina egna tankar. Tänk er att jag inte ens skulle få läsa en bok av Ernest Hemingway för att han skrev "fel" saker. Med andra ord ska man vara otroligt glad över att vi i alla fall i Sverige har ett så öppet synsätt på yttrandefrihet och att vi ska vara tacksamma är något vi inte ska underskatta. 

Jag fick reda på en sak igår också som fick mig att tänka på den svenska sjukvården. Svensk sjukvård har sina brister men fick höra av en tysk polare att tyska sköterskor flyr Tyska sjukhus pga av att deras arbetsförhållande är helt uppåt väggarna. Och gissa vilket land de flyr till! Sverige, Schweiz och England. Det är väldigt intressant och bra tror jag att få lite perspektiv på hur vi egentligen har det i Sverige. Men med det menar jag inte att de svenska sjukhus förhållandena är bra utan det är bara intressant att jämföra. 

Jag har även idag märkt hur otroligt innovativa vi svenskar är i jämförelse med vad jag har sett. Se bara på spotify t.ex. som har förändrat en hel generation av musik. Otroligt intressant och kul att följa. Synd bara att de lägger sitt huvudkontor i Luxemburg... 

Ska återgå till studier nu. 




 

Snålblåst vid Rhen!

Tillbaka till Mannheim, denna oehörda stad. Jag vet inte om jag grät, skrattade eller bägge delar när flygbussen stannade vid centralstationen. Staden har man redan sett och gjort men däremot så har vi hittat kurser som verkar mycket intressanta och roliga så det kommer nog bli mer plugg nu i vår än i höstas. 

Men jag måste berätta om resan ner hit till Mannheim för skulle ju egentligen varit här nere redan i lördags kväll, men ack så fel jag fick. Tog tåget upp till göteborg vid halv elva. Var på flygplatsen vid tre, checkade in lugnt och fint, blev glad för att slippa betala extravikt på bagaget, var lite orolig för det ett tag. Sedan så sätter jag mig för att vänta in flyget, men inget flyg kommer. På monitorerna så visar det en viss fördröjning.. 
men efter en halvtimme så ropar dem istället upp att flyget är inställt.... Jahopp.. lite paff blev man. Skulle jag då sätta mig på tåget ner till helsingborg igen? Kom då på att Knut som var med i Mannheim i höstas bodde i Götet. Så det blev istället övernattning hos honom och lite öl på handelspuben i Göteborg, istället för Mannheim... Den roliga ironin i det hela fick jag när jag stressade upp på en spårvagn och frågar då någon nisse där om den gick till Ullevi, där Knut bor.. "Njaa du... Du åker rätt spårvagn fast åt fel håll.."  Och när dem sa det så kom jag på att jag egentligen vid just det tillfället skulle befinna mig i mitt heltäckningsmattarum pratandes på skype med Lisa. Men så kan det gå.. 

När jag väl kom fram till mitt "kära" rum så kom nästa överasskning. Det var helt tomt och dem jag bodde med förra terminen hade länsat sina rum, inkl. Playstation 3... förstå smärtan.. På fredag och lördag ska det flytta in 2 nya nissar fattade jag det som. Så får hoppas att det blir bra.. 

Men nu är alla kurser bestämda och snart är man nog inne i en ny termin här nere. 

Nästa vecka på fredag åker jag till Kanada =) Försäkring och allting är idag fixat och nu är det bara väntan. 
Du är väldigt saknad älskling. 

Ska ta en tidig kväll nu och upp tidigt för att betala räkningar och plugga en massa. 

Kram
Mattias


Åter Mannheim!

Nu är det dags! 2 Måndaer har gått sedan jag flög hem ifrån Tyskland och landade i Sverige. Det är ju för fan sjuukt vad tiden går fort. Framförallt dessa två sista veckorna när jag har jobbat också. Det kändes som att jag började jobba i torsdags och slutade igår.. Men lite extra kapital skadar verkligen inte under vårterminen nu.

Igår så kom systeryster med pojkvän på besök vilket var ett efterlängtat besök. Det är inte ofta man träffar henne, hon reser ju runt värre än vad jag någonsin gjort?! =P

I veckan har jag hunnit träffa både farmor och pappa med familj vilket var riktigt kul och härligt.

Ska packa ner det sista nu och sen dra mig tlll tåg, buss och flyg. Ikväll blir det lite gott riesling tror och hoppas jag... =)

Tjipp o hej

Skatteåterbäring!

Proffice! Denna räddare i nöden.. Fick ett samtal i onsdags från dem och de önskade se mig arbetandes på Skatteverket. Historian lyder dock som följer.

Jobbade som servitör nere i Lund i Onsdags då jag ser på min mobil att jag har fått ett samtal från ett konstigt nummer. Ringer tillbaka en timme senare och det visar sig vara Proffice som har ett arbete till mig. Hon har då vldigt mycket att göra så hon ringer tillbaka en 15 min senare. Platsen var då redan tillträdd.. Ajdå, tänkte jag men var glad att jajg ändå var tilltänkt.

Torsdag morgon kl. 08.30 ringer telefonen återigen och det är Proffice som tydligen ändå behövde mig =) Jobbade i Lund från 11.30-22.00, för att sedan ta tåget hem, somnade hyffsat sent, upp igår kl. 07.00, jobbade till 13.00 för att sedan börja jobba i Lund kl. 17.00 - 23.30. Jag tycker det var rätt bra jobbat.. Min kropp idag hyffsat slutkörd kan man säga. Inte direkt van vid att jobba tror jag...

Vidare så har jag Och Lisa nu bokat en flygbiljett till mig till Winnipeg. behöver jag säga mer =) Riktigt härligt.

Nu bli det en ludn helg för att vila upp mig till skatteverket under nästa vecka då jag ska montera upp 100 kvm arkiv...

Tjipp & hej