Ensam igen!

Helgen har varit helt fantastisk och det finns mycket att berätta om. Jag kommer dock vänta lite med det så ni får allt tålmodigt vänta. Det är dock väldigt tomt här just nu.

Har en hel del att läsa och ordna inför i veckan, bla annat ett case om det kinsesiska datorföretaget Lenovo. Det ska vara klart imorgon vilket betyder att jag just nu måste sätta mig och dona o trixa lite med markandsföringstermer.

Tills imorgon ska jag egentligen också ha läst en del artiklara om kulturer till Cross Cultural Management.. Detta får dock bli morgondagens uppgift....

Bis bald

/Mattias


Översättning!

För er som undrar över svaret till vad ledarskapsmeningen av (AEG).

                                            "Auf´m Baum hocka, runtergucka, draufhopfa wenn´s passt"


Jag har faktiskt inte en aning, men en klaffificerad gissning vore att citera den käre Roffe Ekdahls litteratur. (Eller om det var roffe själv som sa det)

Fritt översatt: Täpp till alla blodflöden i företager tills du märker att det inte går längre, då springer du därifrån snabbare än snabbast.

Om några timmar kommer äntligen Lisa hit =) fram tills dess ska jag syllesätta mig med lite plugg tror jag.

//Puss o kram


En kväll på slottet!

Är vad vi hade i lördags kväll..

Måste först böjra med att jag egentligen sitter och pluggar, men det är otroligt lätt att bli lite trött och istället börja fundera på något roligt inlägg i bloggen. Så skriver av mig nu så kan jag fortsätta plugga sen.... Eller försöka...

I lördags så var det i alla fall Schloss fest (slottsfest) och vi alla utbytesstudenter var speciellt inbjudna.. Eller vi fick gratis biljetter i alla fall sen så kan man diskutera hur speciella vi var. I mitt förra inlägg så beskrev jag klädkoden för kvällen, kavaj. Enligt egna erfarenheter är inte tyskar direkt duktiga på att klä sig vilket var rätt bra gissat. Tänk er en halv smoking, dvs. smokingbyxor, svart kavaj, fluga men utan gördel utan istället ett vanligt byxskärp..

det var det finaste vi såg under denna kväll..

Smokingen hade jag tyvärr lämnat hemma i Linköping vilket betyder att det fick bli ett par mörka jeans, ljus skjorta, slips och väst. Resten av grabbarna körde på samma stuk och kvällen kunde börja.

Vi hade inte mycket förväntingar på kvällen från början utan gick mest dit för att kolla läget, det visade sig dock att det var ruskigt coolt och roligt. Många sponsorer hade lagt pengarna på slottet "universitetet" denna kväll. Höjdpunkten denna kväll blev ett jazzband som heter Triband, eller något i den stilen. Det är faktiskt bland de bättre uppträdandena jag har sett. Det var verkligen en sådan känsla i det uppträdandet så man var helt tom i skallen när man senare gick därifrån. Får ni chansen att se dem live ska ni verkligen ta den.. De gick ifrån klassisk Jazz till att nästan spela tung House musik, och sedan tillbaka till klassisk jazz igen. Detta gjorde dem med en sångerska, (även dansare), trummis, basist och pianist. Otroligt häftigt att se.

Efter detta åkte vi upp till en bar beläggen i en av de högre byggnaderna i Mannheim, fin utsikt, en go öl och en härlig avslutning på en väldigt trevligt kväll.
Gårdagen blev sedan en lugn kväll med en liten bakfylla, trevligt sällskap, kalopps och en mängd låga skämt....


För er som vill lära er om ledarskap ska ni ta del av detta "kända" citat av Heinz (Därr) (AEG)


"Auf`m Baum hocka, runtergucka, draufhopfa, wenn´s passt"

Någon som törs översätta???


Heidelberg och Pub Crawl!

Good morning!

Igår var en toppen dag med stålande sol och värme som ej krävde vinterrocken. Planerna för gårdagen var att ta the Tramp, (spårvagnen) till den sagda underbart vackra staden Heidelberg.

Och vackert, jo det var det verkligen.. Man tänkte både en och två gånger om man verkligen hade hamnat i rätt pluggstad då även heidelberg är en stor studentstad. Men efter mycket eftertanke så kom vi fram till att det gott och väl räckte bra att endast ha 30 minuter till staden.

Staden är en gammal stad med mycket historik, det är vad vi har hört även en av få städer som inte blev så attackerad under andra värlskriget vilket gör att många äldre byggnader fortfarande står kvar. Bilder kommer nog på facebook så småningom.

Samtalsämnena under denna dagen gjorde också sitt till en trevlig dag.. Alltifrån, långt under bältet humor till hur världens problem skulle lösas. Kvällen avslutade vi på vårat favorithak Goya, lite Platå atmosfär med goa drinkar och finöl.


Och sen så kommer vi till Pub Crawl som jag ännu inte nänmt i bloggen. Detta event hölls nu senast i Tisdags och handlar om att man går runt till fem olika pubar, en öl på varje ställe samt en massa shot mellan de olika ställena.. Ni som vet vad fulsprit är förstår nog också hur vi verkligen halsade i oss shotsen.... Kvällen slutade som ni säkert nu kan gissa.. 50 tyskar och 50 olika överförfriskade nationaliteter stod och dansade till 90 -tals disco... 


Ikväll så är det schlossfest på universitet.. Ett stort event, kanske lite som Kalasmottagningen fast ordentligt mycket pampigare med Jazzband, öltält, dresscode kavaj.. vilket i tyskland betyder jeans med en svart t-shirt...

See you later.. 

Bye bye

 

tvättställning ala WG




har inte hunnit köpa tvättställning...

The story about Murphys Law!

Den store Johan Fessé har helt rätt i antagandet om att murphys law är en engelsk pub. Något närmare irländsk men Ö som Ö som jag skulle säga... Murphys law uppfanns redan på 1800 talet men blev pånyttfött 1956 med citatet
 
"Anything that can possibly go wrong, does." // Jack Sack 

Som tex finanskrisen.. Därav så byggde irländarna en pub i Mannheim dit folk som vi kunde gå o sätta oss, dricka litet gott och bara ha det väldigt trevligt =)

Men för att vara lite allvarlig så var känslan på puben väldigt engelsk.. Jag blev faktiskt paff när jag märkte att sällskap runt om oss pratade tyska... spänd stämning..

Ska gräva ner mig i studier några timmar nu..

So long


Finanskaos och guiness!

Ingen undgår nog den pågående finanskrisen. Detta är någonting som vi just får lära oss mycket om och diskuterar friskt. Hur det kommer gå vet ingen... För att glömma den globala krisen så gick vi ikväll istället ner till den lokala puben Murphys Law nere vid Hauptbahnhof för att inta sig lite kvällsmat, guiness och champions leuge. 

Om gårdagens fest få ni läsa om imorgon för nu är det läggdags här. Med ett värme element denna kväll vilekt betyder att jag inte behöver frysa ihjäl mig på rummet.

Bis morgen

Ciao


marketing



1000 sidor njutning ;)

tidig morgon...

Tjo!!

Idag är det kallt.. riktigt kallt.. Känns nästan som vintermorgon.. Idag så ska dock värmen och varmvattnet komma till lägenheten =) Hoppas verkligen så att man slipper vakna upp med frost på mungiporna.. ;)

Ska snart iväg på föreläsning.. Tre tyska utan paus.. Ska dock bli kul..

Hej så länge!!

Härliga lördag!

Vi har snart varit här i två veckor nu vilket känns rätt overkligt på något sätt. Det känns verkligen som så mycket längre. I och med att man kastades in i en helt ny stad och var tvungen att ta in så mycket ny information på så kort tid så är nog det anledningen till att det känns som så mycket längre.

Gårdagens kväll blev en rätt lagom skön tillställning där umeå gänget stod för matlagningen.. Så alla ni norrlänningar som läser bloggen (Johan F, Nils N m.fl.) kanske kan gissa vad det bjöds på... En riktigt hemmalagad Paltmåltid med tillhörande paltkoma som efterrätt. Får lov att säga att det faktiskt smakade rätt bra även för en skåning.

Efter denna superba måltid blev det vin och kortspel. Först Cleaner and president, chigago, sedan kom någon på den briljanta idén att köa texas hold ém. Problemet var att vi inte hade något att spela med varpå Mauritz (umeåstudent) går fram till köksskåpet, lavar fram en stor rispåse och häller på bordet. Sagt & gjort så blev det texas holdem med ris som insats. Gårdagens skämt blev således..... All Rise... (otroligt lågt skämt även för en STEN).

Mitt rum börjar också sakta ta sin form och börjat faktiskt bli väldigt mysigt, även om heltäckningsmattan från kalla kriget fortfarande är kvar. Vet inte om jag har skrivit det i tidigare blogginlägg men ett av universitetets bibliotek ligger mitt över gatan vilket betyder att jag ibland kommer åt det nätverket. Gratis är bra, men betyder också att anslutningen inte är den bästa.
 
Nu så ska vi iväg till scmetzingen i det härliga regnet, men lovar att hålla er uppdaterade. Bilder kommer även kanske redan imorgon...


Puss & Hej


Nimis/mölle


Mölle/Nimis: Augusti 2008

Du är otroligt saknad här nere!

Organiserat kaos!

Sitter på biblioteket på skolan nu och denna gång med min egna dator vilket betyder att rättstavningen kanske blir lite bättre denna gång. Har ännu inte fått internet hemma i rummet, det roliga är dock att mitt över vårat hyreshus så ligger teknologernas bibliotek, vilket betyder att jag ibland kommer åt skolans nätverk hemifrån mig. Vilket betyder hyffsat billigt internet...

Igår kom karins föräldrar hit på ett litet besök. Det betyder att jag nu äntligen får påfyllning på kläder eftersom de kunde ta med sig en extra väska i bilen,  vilket var väldigt uppskattat och snällt. Igår var det även grillning med alla utbytesstudenter vilket faktiskt var väldigt trevligt. Träffade lite olika nationaliteter och blev även inbjuden till en korridorsfest i Hafenstrasse ikväll.. En bit härifrån dock.. 

Långsamt börjat livet här ta sin form, man har börjat lära sig att hitta och kommit in lite i det tyska systemet. Tex det faktum att VISA i Tyskland är ett fenomen som inte får lov att finnas... Lite smått irriterande är det när man går in på IKEA till exempel och har laddat upp med knäckebröd, kaviar, sill, alhgrens bilar och allt sånt där gott som jag verkligen bara har längtat efter i en vecka. När jag kommer fram till kassan visar det sig dock att de inte tar VISA kort... Detta är ett hett samtalsämne oss svenskar emellan då det verkar otroligt korkat och dumt att inte erbjuda denna service. VISA finns ju till och med i Azerbadjan.. Men inte i Tyskland inte, utan de har istället kommit på sin egna uppfinning som heter EC karte, med en 5 kodig pinkod och en kortläsare större än bert karlssons mage.

Förutom små irritationsmoment som dessa är Mannheim en cool stad. Här finns allt och shoppingutbudet är enormt. Skolan är dessutom otroligt vacker och det känns bra att ha hamnat här. Ni kommer snart få se lite bilder men har inte kunnat ladda över dem till datorn än.. Så ni får vänta lite till.

Det enda som inte börjar ta form är mitt rum. Idag skulle de sätta in dörren till mig.. =P känns rätt bra =) varmvattnet hoppas jag innerligt snart också kommer samt tvättmaskin för annars blir det nog snart italienare är jag rädd för...

Puss & Hej

Mattias


Bratwurst, Angloamerikanare och K7!!!

Nu undrar ni säkert direkt vad k7 är. Är det en tysk kampsport montro? Mina damer o herrar so är inte fallet utan k7 är vorat hatobjekt nummer ett. Kan börja med att berätta hur Mannheim är uppbyggt! I mitten av staden ligger Paradplatz som är ett lagom stort torg med biomarknader, uteserveringar, sprorvagn m.m. Stadens byggnader, som är byggd efter klassisk amerikanskt kvadratbygge, är sedan indelade i bokstäver A-Q och sedan en siffra beroende po vilken sida av paradplatz byggnaden ligger vid.

K7 ligger absolut längst bort fron stadens centrum precis intill det härliga döner omrodet Jungbuch. Byggnaden är till för alla oss som har flyttat till Mannheim för första gongen och är do alltso ett moste för oss. Hela hathistorien börjar med att vi efter en grym föreläsning om kultur i olika länder, beger oss mot den omtalade myndigheten. Väl där möts vi av en anstormning av människor som tydligen alla har bestämt sig för att go dit samma tid. Först so tar vi en nummerlapp men inser snabbt att detta moste vara fel kö varpo vi ger bort vora nummerlappar och gor till nästa kö, vilken var mycket mindre. Efter 20 minuter kommrr vi fram till en liten arg och tvär tjej som do berättar att vi ändo stor i fel kö. Detta betyder att vi for ta ännu en nummerlapp och nu har vi istället för 50 före oss, 96 före.. en timme senare kommer vi fram och fr äntligen anmäla oss som mannheimare. Do stadens kommun bjuder alla nyinflyttade po en gratis termins busskort moste vi nu go tillbaka till den lille tvära o arga tjejen. Väl framme där börjar hon snacka om nogot konstigt bescheinigung.. vad är det liksom? Till slut hittade vi dock detta" brev" och ställde oss oterigen i kön. Oterigen framme pekar vi glatt po vorat bescheinigung i tron po att vi nu kan fo gratis busskort. Do visar hon klockan och säger att ho0n har stängt för lunch och vi moste komma tillbaka om en timme..... Tror ni vi kände oss blosta?

En timme senare so ställer vi oss oterigen i kön, kommer fram tar stolta fram vora bescheingung, hon kollar po dem knappar in po datron, och sedan rynkar hon lite snett po näsan och frogar om är utbytesstudenter... jodo, det är vi, du kanske märkte det innan när vi stod och pratade svenska i 1 och halv timme innan vi kom fram till dig..

Det hela slutar alltso med att vi som utbytesstudenter inte for gratis busskort utan moste betala detta nere vid hauptbahnhof... Om ni kommer och besöker oss här nere so har vi numera K7 som ett bestoende äggkastarobjekt om nogon vill vara med!!

En trevligare historia är dock angloamerikaner. Voran proffesor i Cross cultur, globalsiation and the new economy är fron USA. Och han är po riktigt en av de bästa och skönaste lärarna som nogon kan tänka sig. Först när han kom in i föreläsningssalen, täntke vi boda om allt stod rätt till. Men det visade sig att han har rätt bra koll po läget. Han har so otroligt mycket kunskap och glädje att förmedla och han for oss alla verkligen att bara vilja lära sig mer och mer.

Bratwurst är sedan en liten rolig sak i Tyskland. Det finns verkligen överallt, och folk äter det!!! Med pommes och massa mayonnäs.. svensk mat är nog nogot man saknar mest av allt. Idag at vi tex ris inbakad i kycklingbröst, med rostad potatis, brunssos och ketchup.. Alternativet vore att äta Knödel med knödelpasta...

So ni där hemma for nog allt börja uppskatta maten lite mer nu =)

Det finns hur mycket till att skriva men orkar ärligt inte mer just nu.


Saknar dig mitt hjärta!

//Mattias

Första föreläsningen!

Det blir ett snabbt inlägg innan vi nu snart ska iväg till voran första föreläsning. Cross cultural management. Ska bli8 kul och spännande. Vi har mycket nytt o kul att berätta om men den nyfikna for allt vänta lite till.

Jag har i alla fall nu fott flytta in nogorlunda, det är dock otroligt skitigt. Ska iväg till IKEA ikväll för att fräscha upp hela lyan lite.
Mina WG buddys är väldigt lugna o roliga. Tror att det kommer fungera alldeles utmärkt.
Imorgon ska vi iväg po välkomsparty vilket sägs vara den "bästa" festen po oret.. Precis lika bra som alla andra är =) Alla fester är här dem bästa sägs det.. Ska bli kul i vilket fall.. Har redan börjat lära känna en hel del sköna människor och ska bli kul att festa loss lite med dem alla.

För den uppmärksamma so sog ni kanske att ett dialektscitat försvann i förra inlägget.

lektion 2 i dialektkunskaper kommer soledes här.

Skonska: Hynnen py byssen tii Lynd!

Grüss gott

//Matte & Kakan

Sekt pa olika vis!

Do var det dags!! Att ta flyget ner till Mannheim för ett ars studier i den oehört angenäma staden Mannheim. Det hela började i tisdags morgon med flygbussen som skulle ta oss till Skavsta. Vorat äventyr började redan där pa bussen do tvo askalas medelolders herrar steg po, skrolade och snackade spritsorter i tvo timmars tid. Det slutade med att de till "frukost" tog sig en zambocca och därefter nogra fishermans friend shot.
 
Väl po skavsta med vorat liv nedpackat i en 15 kgs väska var det dags att checka in. Min vägde 17.5 kg och karins 14,7 och jag änkte.. nu blir jag bankrutt... Men vi fick stuva om so att det blev 16 i var väska och do fungerade och slapp betala. Vi moste ha sett antingen helt förvirrade ut eller so var vi bara vädligt charmiga för betala övervikt slapp vi.

Runt kl. 12.00 var vi sedan äntligen framme i Mannheim där min Buddy skulle hämta upp oss boda. Vi väntar väl kanske i en halvtimme och do dyker plötsligt en kort tjej fram som ser ut att ha sovit kanske 1 h under natten. Det visade sig do att hon dock hade sovit men att hon testade en ny rengöringskur vilket betyder att hon skulle vara utan mat i 5 dagar. Vatten var det enda som fick förtäras. Nogon som vill prova??

Dagen fortsatte med att vi tog oss en promenad genom staden som kanske är nogot smutsig men jo jäävlar vad shopping det finns här. Det är faktiskt en väldigt charmig stad po nogot sätt, inte alls so illa som andra hade molat upp den. Staden ligger dessutom precis vid Rhen och där, där e det vackert mo jag säga. Det finns ett gasthaus som ligger precis vid floden med en massa go tysk mat och en mängd olika sekter, och Riesling!!! (Nisse sitter nu nöjd bakotlutad po stolen)

Eftersom ingen av oss hade fatt tillgong till boende sa hade vi bokat vandrarhem. Och gud min skapare, med betoning po gud vad kosntigt det stället är. Duschen är ja.. inte riktigt rumsren kanske, och fett lager precis överallt. Men det mest konstiga är ändo frukosten. Och det är här gud kommer in (Vi har inget emot kristendom för den som kanske skulle ta illa upp) Men var för oss rätt udda att 20 pers fron en tysk kristen sekt börjar sjunga jesus songer för full hals. 

Det finns so mycket att skriva men litet till orkar ni nog höra.

Vi har nämligen även kommit po ett nytt svenskt verb. Det finns billig mat här po universitetet och dena föda intas po ett speciellt ställte som heter Mensa. Varje dag so betyder det att vi gor och mensar. Dvs att mensa. Kanske nogot att ta med till korallen när vi kommit tillbaka. Monga skratt har detta i vilket fall gett oss.

Vad som inte gett oss mycket skratt det är vora fötter. Karin har en härlig stegräknare i sin telefon och jaa.. 10000 är rekommenderat per dag. Första dagen gick vi 17000 steg. andra dagen 22000 steg, tredje dagen ockso 22000 steg. Igar!!! Do gick vi 28000 tusen steg vilket motsvarar ungefär 2,4 Mil...  Vi har blasar pa vara fötter minst sagt... Stel i vaderna... flummar runt som uteliggare... Men jo jävlar.. Det finns värre stjärnor i denna stad.. 

Till slut lite sköna dialketkunskaper

Östgötska: wii wuunt wihuset i wöwutig wegnwrock

Bis später

Liebe und freude Mattias und Karin 

Välkommen till min nya blogg!